Nekje je zelena dežela,

morda jo našel bo kdo?

Morda je kje res vse

še tako čisto in lepo? (T. Pregl Kobe)

Učenci Podružnične šole Črniče so se v pomladnih mesecih pod mentorstvom učiteljic aktivno vključili v šolski projekt ozaveščanja o podnebnih spremembah in onesnaževanju Zemlje. Pri pouku in v času podaljšanega bivanja so se pogovarjali o posledicah vse večjega onesnaževanja, aktivno so razmišljali in predlagali, kako bi lahko sami pomagali našemu planetu. Zbirali so odpadni papir, očistili okolico šole, izpeljali akcijo menjave oblačil in igrač ter zapuščeno šolsko gredico polepšali s trajnicami in zelišči.

Vrhunec naših prizadevanj smo obeležili s šolsko prireditvijo Pozdrav Zemlji, kjer so učenci staršem in ostalim obiskovalcev na njihov otroški, igriv in radoživ način s pesmijo, igro in deklamacijami posredovali njihovo sporočilo za rešitev planeta.

Ob tej priložnosti smo oblikovali tudi tematsko razstavo. Vsak razred je pripravil svojo predstavitev in razstavni kotiček, kjer so pokazali svoje projekte in delo. Nastal je pisan kolaž likovnih, literarnih in video vsebin s skupnim sporočilom: Pomagajmo Zemlji in ohranimo naravo čisto. Vsak majhen korak šteje, skupaj lahko naredimo veliko za naš planet. Bodimo prijazni do narave in jo varujmo, da bomo lahko tudi v prihodnosti uživali v čistih rekah, svežem zraku in lepih gozdovih.

Verjamemo, da so naši učenci skozi raznolike dejavnosti pridobili veliko znanja in izkušenj ter postali bolj ozaveščeni o pomembnosti varovanja okolja. Želimo si, da jih bodo prenašali naprej in s tem prispevali k boljšemu jutri za vse nas.

Dostopnost